Home » D:News » O serie de imagini redescoperite din comunism sunt investigate de arta contemporană de la Estwards Prospectus

O serie de imagini redescoperite din comunism sunt investigate de arta contemporană de la Estwards Prospectus

O serie de imagini redescoperite din comunism sunt investigate de arta contemporană de la Estwards Prospectus
Publicat: 07.06.2018
Galeria Eastwards Prospectus din Bucureşti prezintă, între 7 iunie şi 28 iulie, expoziţia "Objects in the Mirror Are Closer Than They Appear", ce reuneşte lucrări noi realizate de şapte artişti pornind de la Arhiva de Fotografie de Presă Minerva, arată un comunicat remis MEDIAFAX.
O serie de artişti vizuali (Răzvan Anton, Claudiu Cobilanschi, Miklósi Dénes, Miklós Szilárd, Iulia Toma) şi de compozitori (Bolcsó Bálint şi Kedves Csanád) se întâlnesc în expoziţia „Objects in the Mirror Are Closer Than They Appear”, pentru a pune în lumină o cercetare artistică inspirată de Arhiva de Fotografie de Presă Minerva, care adună imagini din ultimele trei decenii ale perioadei comuniste, informează Mediafax.
 
Expoziţia este deschisă în perioada 7 iunie – 28 iulie, la Eastwards Prospectus. Vernisajul programat joi la Bucureşti, în Strada Plantelor nr. 50, de la ora 19.00, include un live performance constând în trei lucrări de sunet şi video realizate în colaborare de o parte dintre artiştii din expoziţie. Astfel, publicul va avea ocazia să urmărească „Cenuşar. A sonic journey through image memory” (2018), de Bolcsó Bálint şi Miklósi Dénes, „Recitativo/ 1:300” (2009, 2015) şi „Recitativo 2” (2017), ambele de Kedves Csanád şi Miklós Szilárd, anunţă organizatorii.
 
Protagoniştii „au în comun interesul faţă de potenţialul acestei arhive, constând în imagini realizate de fotojurnaliştii de la ziarele clujene Făclia şi Igazság între 1960 şi 1990, dar şi faţă de tema memoriei şi a relaţiei sale cu istoria”, arată comunicatul remis MEDIAFAX.
 
„Objects in the Mirror Are Closer Than They Appear” este prima expoziţie bucureşteană dedicată cercetării artistice contemporane bazate pe Arhiva de Fotografie de Presă Minerva. „În cursul dezasamblării fostului laborator foto al ziarelor Făclia şi Igazság, au fost descoperite circa 30.000 de negative ale unor imagini de presă realizate între 1960 şi 1990. Doar o mică parte dintre ele fuseseră publicate în cele două cotidiene clujene, în timp ce marea majoritate au rămas necunoscute. Astfel a început un proiect de arhivare digitală – Arhiva de Fotografie de Presă Minerva -, care a făcut publică, treptat, această colecţie remarcabilă de fotografie ce documentează ultimele trei decenii ale perioadei comuniste”, au explicat galeriştii de la Eastwards Prospectus.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase